KWPN en internationale sportprestaties

Het KWPN heeft als fokdoel het fokken van paarden die op het hoogste niveau in de sport kunnen presteren. Je zou dan ook verwachten dat bewezen bloedlijnen en KWPN-dekhengsten die op internatonaal niveau in de sport hebben gepresteerd met veel enthousiasme in de fokkerij zullen worden teruggehaald. Het KWPN beweert echter - als uitgangspunt voor het fokbeleid - dat de jongere generaties KWPN-paarden beter zijn dan de vorige, want anders zou het KWPN-selectie beleid niet deugen. (Dit deugt ook niet, maar die vraag mag niet aan de orde gesteld worden).

Jarenlange internationale sportprestaties wegen daarom bij het KWPN niet op tegen het niet voldoen aan (een van de) selectie-eisen voor jonge hengsten.
Voorbeelden hiervan zijn:
1) de hengst Akteur: paste wat betreft type en bloedvoering niet meer in de moderne KWPN-fokkerij.
2) de hengt Hurricane: was 18 jaar eerder afgekeurd op grond van exterieurvererving.
3) de hengst Zadok: heeft een röntgenfoto die niet helemaal aan de (wetenschappelijk achterhaalde) KWPN-eisen voldoet.
4) de hengst Ginus: kan door een sportblessure "Ermelo" niet meer afleggen.

Daar komt nog bij de miskenning van de nog steeds opvallende vererving van internationale sportprestaties door de paarden met veel Gelders bloed. Dit is het grote taboe waarover het KWPN helemaal niet spreekt of op zodanige wijze dat het de meeste fokkers ontgaat. Bijvoorbeeld:
1) Zarona
2) Patrick
3) Zoöloog
4) Aktion
5) Olympic Sunrise

Daardoor beseft bijna niemand: a) dat bij de door het KWPN-gefokte dekhengsten de vererving van internationale sportprestaties onder de maat is en zich nagenoeg uitsluitend beperkt (en altijd heeft beperkt) tot de hengsten die veel Gelders bloed voeren, en b) dat daarnaast van de huidige KWPN-hengstenstapel de uit het buitenland geïmporteerde hengsten de beste zijn.

Het is logisch dat degenen die verantwoordelijk zijn voor dit KWPN-fokbeleid niet graag een openbare evaluatie van de internationale sportresultaten zien (zeker als bij de vergelijking met andere stamboeken ook nog rekening wordt gehouden met het feit dat het KWPN het grootste stamboek ter wereld is met meer dan 10.000 rijpaardfokmerries en dat daarnaast het Gelders paard een zeldzaam huisdierras is geworden met maar 300 fokmerries.

[index] 
E-mail: info@gelderlanderhorse.nl