Downloaden video van AMOR

De preferente Gelderse hengst Amor (1959 1990) is op deze video 29 jaar "jong". Na een geldinzameling onder de Nederlandse paardenfokkers is in 1989 voor Amor een standbeeld opgericht bij het hengstenstation van zijn eigenaar Johan Venderbosch te Varsseveld. In 1997 heeft de WBFSH (World Breeding Federation for Sport Horses) eenmalig een ranking samengesteld van moedersvaders van internationale sportpaarden. Als enige hengst ter wereld komt Amor daarin voor bij de top-verervers van zowel internationale dressuurpaarden als internationale springpaarden. (zie ook schilderij van Amor)


Downloaden video van GOUDSMID

De keurhengst Goudsmid (1965 1990) is op deze video 22 jaar oud. Hij was een succesvol internationaal springpaard en overwon hindernissen van meer dan 2 meter hoog. Desondanks heeft hij weinig kansen gekregen in de fokkerij, omdat Gelderse hengsten bij het KWPN niet meer in de mode zijn. Vanwege zijn goede vererving bij de Gelderse paarden is Goudsmid keur verklaard. Zijn hengstenlijn is echter in de fokkerij uitgestorven en hij komt alleen nog voor in de moederlijn. (zie ook foto van Ilex, die via zijn vader Zep nog een kleinzoon van Goudsmid is in de mannelijke lijn)


Downloaden video van EL CORONA

El Corona (1986 1992) is op deze video te zien op 3-jarige leeftijd tijdens het hengstenverrichtingsexamen juni 1989. El Corona is de laatst geboren zoon van Amor die werd goedgekeurd als dekhengst. Hij is maart 1992 verongelukt en heeft dus maar korte tijd ter dekking gestaan. Desondanks is hij de vader van veel internationale dressuurpaarden. Zijn zoon Koss (El Corona x Goudsmid) en diens zoon Parcival zijn momenteel als Gelderse hengst beschikbaar voor de fokkerij. (zie ook Amerikaanse tekst over Parcival)


Downloaden video van PATRICK

Op de dag dat zijn moeder kampioen was geworden van de Paardenfokdag in Weert, werd Patrick (1974 1999) als veulen verkocht naar Amerika. Hij heeft daar zelf op internationaal niveau gesprongen en werd er door het KWPN goedgekeurd als dekhengst. De 100% Gelderse KWPN-hengst Patrick stond als vader van 14 internationale dressuurpaarden in de top-10 van alle stamboeken in Amerika en was de beste in Nederland gefokte hengst. (zie ook foto van Patrick)

[index]
E-mail: lijssel@IAEhv.nl