Zoöloog super-dressuurhengst

Aan de Wereldruiterspelen van 30 september - 11 oktober 1998 te Rome hebben van de 84 internationale dressuurruiters er 13 deelgenomen aan de Grand Prix met een Nederlands dressuurpaard. Van deze wereldpaarden is van 3 de afstamming mij niet bekend, van de overige is er 1 zuiver Gelders, zijn er 3 met 75% Gelders bloed en zijn er 3 met een 50% Gelderse afstamming. In totaal komen dus 7 van deze 10 paarden voor minstens voor de helft voort uit de oude Gelderse bloedlijnen van vóór het tot stand komen in 1969 van het KWPN (Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek in Nederland).

Het KWPN dat steeds heeft verkondigd dat het Gelders paard en het daarmee zeer nauw verwante Groninger paard minder geschikt zijn als rijpaard, heeft grote moeite met het erkennen van het tegenovergestelde. Maar de internationale sportresultaten zijn zodanig dat iedereen die daar serieus naar de kijkt de verschillen duidelijk ziet.
Het Gelders veelzijdigheidspaard dat vroeger in de landbouw en voor de landelijke ruitersport werd gebruikt, is echter inmiddels een zeldzaam huisdierras geworden met nog maar 300 merries. De KWPN-fokkerij omvat daarnaast meer dan 10.000 "rijpaard-fokmerries".

Het op één na beste KWPN-paard in de Grand Prix is het 75% Gelderse dressuurpaard Elorianne, dat in Rome voor Spanje deelneemt. Haar vader is Zoöloog, de enige zuiver Gelderse hengst die bij het KWPN voor de zo geheten "rijpaard-fokkerij" is goedgekeurd. Vanwege zijn Gelderse afstamming kreeg Zoöloog weinig merries te dekken (en ook nog niet eens de betere). Daarom is hij voor de dressuursport naar Amerika verkocht waar hij o.a. in 1991 de Verenigde Staten vertegenwoordigde op de Pan-Amerikaanse Spelen (zie internet http://www.bdeq.net/zooloog.htm). Van zijn 49 in Nederland geboren veulens worden er 3 uitgebracht in de internationale dressuur. Geen enkele hengst ter wereld heeft op dit niveau zo'n groot percentage kinderen in de sport. De hengst Zoöloog met zijn Gelderse afstamming is dan ook veruit de grootste ster van de hele KWPN-fokkerij. Hij is echter bij de KWPN-fokkers onbekend omdat hij door de fokleiding nog steeds wordt doodgezwegen.

In Amerika is Zoöloog wel heel bekend, niet alleen door zijn sportresultaten maar ook als object van ernstige dierenmishandeling en een daaruit voortvloeiende rechtszaak die veel aandacht trekt (zie o.a. internet http://equinerescue.org/ sinds 1996 heeft deze homepage meer dan 2.000.000 bezoekers gehad).

Begint met de super-prestaties van Zoöloog de definitieve come-back van het bijna uitgestorven Gelders paard, nog steeds het beste paard ter wereld zowel voor recreatief gebruik als voor de fokkerij van internationale dressuur- en springpaarden.

 
Nederlandse Dressuurpaarden Wereldruiterspelen 1998 te Rome deelname Grand Prix Dressuur
 
Naam Paard Afstamming % Gelders Ruiter Land
Ferro Ulft x Farn 50% Coby van Baalen Nederland
Elorianne Zoöloog x Nepal 75% José Manuel Lucena Spanje
Askari Avignon x Darling Boy 12,5% Richard Davison Engeland
Amora Theoloog x Hoogheid 100% Oded Shimoni Israël
Aktion Pion x Akteur 75% Gyula Dallos Hongarije
Elymas Veritas x Thijs 50% Liz Hopps Canada
Bellini Toronto x Uppercut 50% Joaquin Orth Mexico
Emir Zebulon x J. sans Peur 25% Bernadette Pujals Mexico
Rigoletto VI ? x ? ? Mauro Roman Italië
Star Fortune Zeoliet x ? ? Per Waaler Noorwegen
Dukaat Ronald x First Trial 25% Sandra Walther Oostenrijk
Rubino ? x ? ? James Connor Italië
Ramar Vanitas x Ivanhoe 75% Barbara von Grebel Zwitserland

[index]


E-mail: info@gelderlanderhorse.nl