Zo÷loog

Foto van Zooloog

De Gelders gefokte hengst Zoöloog was zelf een van de beste dressuurpaarden van Amerika. Hij is voordien in Nederland door het KWPN goedgekeurd als dekhengst, heeft een goede 100-dagentest afgelegd en werd door het KWPN goedgekeurd op grond van zijn veulens.
Uit de slechts 49 KWPN-veulens zijn 4 internationale dressuurpaarden voortgekomen (Elorianne, deelname voor Spanje aan de World Equestrian Games te Rome; Gucci en Dutch Dragon in USA; Glamour in Nederland). In 1998 komt Zoöloog nog voor in de KWPN-index in Nederland. Met 14 kinderen in de dressuur staat hij daar met een dressuurindex van 146 op de 17de plaats van de 181 hengsten (direkt na de hengst Sultan). De 3 internationale paarden in het buitenland zijn daarbij niet eens meegeteld.
Zoöloog, de enige KWPN-rijpaardhengst met een Gelderse afstamming, is de beste dressuurvererver van het hele KWPN.
Echter, toen Zoöloog - na een trieste voorgeschiedenis - begin 2000 opnieuw beschikbaar was voor de fokkerij en weer gebruikt zou kunnen worden voor uitbreiding van de Gelderse bloedlijnen, publiceerde het KWPN dat dergelijke kinderen van Zoöloog aan geen enkele KWPN-keuring mogen deelnemen. Argumentatie: doordat Zoöloog na zijn vertrek naar Amerika niet jaarlijks op de KWPN-hengstenkeuring in Nederland is verschenen, was hij automatisch afgekeurd op grond van de Nederlandse Paardenwet. De verouderde Paardenwet - uit de tijd dat de cavalerie nog belangrijk was voor de verdediging van Nederland - is echter al jaren afgeschaft en vormt helemaal geen belemmering meer voor het normaal registreren van kinderen van Zoöloog in het stamboek.
In december 2000 is Zoöloog in Amerika overleden zonder dat hij een nieuwe bijdrage heeft kunnen leveren aan uitbreiding van de Gelderse hengstenlijnen. Het bovengenoemde zuiver Gelderse internationale dressuurpaard Glamour (Zoöloog x Eufraat) was al in 1991 door het KWPN niet goedgekeurd voor de Gelderse fokkerij, terwijl hij toch mooie Gelderse bloedlijnen had die elders niet meer aanwezig waren; Glamour is nu ruin.
Evenals bij Patrick is de anti-Gelderse KWPN-politiek helaas weer succesvol gebleken.


[Home]