Stamboekblad Vereniging Het Groninger Paard

december 2002
Door: Anton van Lijssel

Internationale Dressuur

CHIO Rotterdam 2002. Een van de deelnemers in de internationale dressuur is de Amerikaanse Patty Mayer met haar paard Exakt, een 75% Groninger en 25% Gelders paard.

Het afgelopen jaar is Exakt in Europa geweest en in die tijd is hij een aantal malen uitgebracht door de Finse dressuuramazone Kyra Kirklund, die zich met Exakt gekwalificeerd heeft voor de Wereldruiterspelen 2002 in Jerez. De cijfers die ze daarbij van de jury gekregen heeft waren echter niet zodanig, dat ze in Jerez bij de kanshebbers zou behoren en daarom heeft ze besloten om van deelname af te zien.
Patty Mayer heeft zelf met Exakt grote successen gehad en maakte o.a. deel uit van de selectie van de top-12 waaruit de dressuurequipe van de Verenigde Staten voor de Olympische Spelen 2000 in Sidney is samengesteld. Zij was van deze twaalf de enige amateur-ruiter. Volgens haar is Exakt een van de beste paarden ter wereld. Patty Mayer heeft voordat ze Exakt had nooit serieus dressuur gereden, maar hij was zo goed dat ze geen andere keus had, toen haar verwachtingen telkens weer werden overtroffen. Ze heeft hem zelf naar Grand Prix niveau gereden en brengt hem daarin uit sinds 1995. Ze wist voor ze Exakt had niet wat een Gelders of Groninger paard is, maar zocht gewoon een goed, atletisch paard met veel uitstraling; en het was liefde op het eerste gezicht.

Exakt is geboren in 1986 en is in 2002 dus 16 jaar oud. De ruin imponeert met zijn forse bouw, een stokmaat van 1,73m. en zeer indrukwekkende gangen, met name in de uitgestrekte draf. Hij wordt mooier als hij in beweging komt. Exakt heeft veel kracht, is heel atletisch en doet zijn uiterste best voor zijn ruiter. Patty Mayer heeft hem als driejarige in de USA gekocht van zijn fokker J. Ashton Moore, die zowel zijn zuiver Gelderse vader Vosmaer als zijn Groninger moeder Dolissy naar Amerika heeft gehaald. Dolissy is in 1985 eerst nog in Nederland gedekt door Vosmaer, waaruit in 1986 Exakt geboren is. J. Ashton Moore had dus ook gemakkelijk een in Nederland meer in de mode zijnde KWPN-rijpaardhengst kunnen kiezen. Hengstenhouder Bles herinnert zich nog goed dat in die tijd verschillende klassieke merries door zijn Gelderse hengsten Vosmaer en Theoloog zijn gedekt alvorens naar Amerika te gaan. Een daarvan was dus de Groninger merrie Dolissy.
In Amerika is Dolissy gedekt door Taxateur, een andere Gelderse hengst van J. Ashton Moore. Hieruit is weer een internationaal dressuurpaard geboren nl. Highlight (50% Groninger, 37,5 % Gelders en 12,5% volbloed), die door Evelyn Smith met succes in de Prix St. Georges wordt uitgebracht. Reden genoeg om eens naar de afstamming van deze fokmerrie te kijken.

Dolissy is geboren in 1968 en als veulen nog geregistreerd in het NWP. Als 4-jarige is ze door het KWPN ster verklaard. Haar vader is de Sinaeda-zoon Staalmeester NWP, volle broer van de hengst Spartaan. Haar moeder is Olissy, een dochter van Cobalt NWP, evenals Sinaeda een zoon van Camillus. Dolissy, evenals haar moeder, grootmoeder, overgrootmoeder en over-overgrootmoeder zijn alle stermerries en daarvoor vinden we een modelmerrie. Patty Mayer heeft Dolissy in Amerika nog gekend: het was een echte Groninger, een fors paard dat bij J. Ashton Moore bovendien nog in een heel rijke conditie verkeerde. Zij zegt, dat J. Ashton Moore zelf internationaal dressuurruiter paarden fokt die atletisch zijn voor de professionele ruiter, maar ook een goed karakter hebben voor de amateur.

De vader van Exakt is de hengst Vosmaer, een zoon van de in Groningen gefokte Poolster NWP (Polaris x Content) maar beter bekend onderen zijn Gelderse naam Formateur. De moeder van Vosmaer is een Gelderse stermerrie van de Amor-zoon Epigoon. Vosmaer zelf was tot op ruim 20-jarige leeftijd nog succesvol als Grand Prix dressuurpaard onder Chelsey Sibley en wordt nu door haar gebruikt als schoolpaard voor lessen op Grand Prix niveau. Hij is ook de vader van de in Amerika gefokte en daar door het KWPN goedgekeurde hengst IJsselmeer (die Prix St. Georges dressuur is) evenals van verschillende andere internationale dressuurpaarden. Patty Mayer vindt Vosmaer heel interessant, maar prijst ook de Gelderse hengst Zoloog die eveneens tot de beste dressuurpaarden van Amerika heeft behoord.
Taxateur, de vader van Highlight, heeft de half-Gelderse hengst Obelisk en een zuiver Gelderse merrie van Commandant als ouders. Hij is zelf internationaal dressuur evenals veel van zijn kinderen.

Twintig jaar geleden werd in Nederland met weinig begrip gesproken en geschreven over de Amerikanen die hier Gelderse en Groninger paarden kochten en ze voor veel geld naar Amerika transporteerden, in plaats van mee te gaan met de modernisering in de Nederlandse rijpaardfokkerij. Door de jarenlange antireclame in Nederland m.b.t. de rijpaardeigenschappen van het Groninger en Gelders paard willen de betere ruiters hier niet op zon paard rijden en komen die paarden dus nooit in de wereldtop. Als we kijken naar de paar Gelderse en Groninger paarden die naar het buitenland zijn verkocht en zien hoeveel internationale cracks daaruit zijn voortgekomen, dan waren die Amerikanen zo dom nog niet.


[Home]