Redding Gelderlander Paard

 

Om het voortbestaan van het Gelderlander paard te redden is onlangs de Gelderlander Paard Associatie opgericht, die begint met het organiseren van een voorlichtingsbijeenkomst over de fokkerij en het gebruik van de Gelderlander. Deze vindt plaats op woensdagavond 14 december 2005 om 20.00 uur in het Hippisch Complex van John Swaab, Middenweg 147c in Nederhorst den Berg.

Het ideaal van veel ruiters en menners is een braaf en gezond paard, dat graag voor je wil werken. Dergelijke paarden zijn steeds zeldzamer geworden. Zelfs de politie heeft moeite om er in Nederland op te sporen. Terwijl vanouds onze Gelderlander en de Groninger paarden daarom wereldwijd bekend staan. Men dacht echter - geheel ten onrechte - dat deze veelzijdige paardenrassen minder geschikt zijn als sportpaard dan de eenzijdig als rijpaard gefokte paarden met veel buitenlands bloed. Daarom zijn ze sinds de opkomst van de tractor in de landbouw bijna verdwenen. Er is nu zelfs subsidie van het Ministerie van Landbouw voor de instandhouding van deze zeldzame huisdierrassen. Daarbij is het uiterst merkwaardig dat de subsidieregeling minimaal 75% klassiek bloed vereist voor een Groninger paard, maar dat dit voor een Gelders paard heel recent is gewijzigd in 0%. Terwijl er wereldwijd juist een toenemende vraag komt naar brave paarden voor niet-professionele ruiters en menners, dreigt de originele Gelderlander helemaal te verdwijnen.

Tijdens de voorlichtingsbijeenkomst wordt door de Gelderlander Paard Associatie uitgelegd wat de Gelderlander precies is, waarom bepaalde buitenlandse hengsten wl in het originele Sgldt (Stamboek Gelders type) zijn ingeschreven en waarom andere in een apart Sportregister moesten, waarom de selectie in de Nederlandse landbouw een veel grotere invloed heeft uitgeoefend op de fokkerij van de Gelderlander dan de import van buitenlandse hengsten, enz. Ook zal met voorbeelden worden ingegaan op de geschiktheid van de Gelderlander voor veelzijdig gebruik (dressuur, springen, mennen), zowel voor recreatie als voor de topsport. Er zullen enkele typische Gelderlanders worden gedemonstreerd en John Swaab heeft zich spontaan bereid verklaard om een clinic te geven voor Gelderlanders onder het zadel. John Swaab is in de topsport de meest veelzijdige paardenman ter wereld. Hij is de enige die professioneel zowel renpaarden als dravers heeft uitgebracht, internationaal gesprongen heeft en in de dressuur heeft deelgenomen aan de Olympische Spelen. De Gelderlander Paard Associatie is heel blij met de medewerking van zon veelzijdige paardenman aan de informatieavond over het veelzijdige Gelderlander paard.

De toegang is gratis.

 

Programma

 

  1. Geschiedenis en bloedvoering van het Gelderlander paard
  2. Uitleg exterieur (met demonstratie)
  3. Amor, preferent als Gelderse hengst, minder geschikt voor de rijpaardfokkerij
  4. Veelzijdig gebruik (met demonstratie)
  5. Opvallende internationale sportprestaties
  6. Dressuur clinic door John Swaab met Gelderlander paarden

 

Adres: Club Cercle Hippique, Middenweg 147c, 1394 AH Nederhorst den Berg.

Route: op A2 Amsterdam-Utrecht afslag 4, richting Hilversum, Nederhorst den Berg, Ankeveen aanhouden tot GPA..

 

Voor meer informatie: J.Soeter, Veldhuizenseweg 2, 6909 DK Babberich, tel. 0316-248319, email: jansoeter@hotmail.com